Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában
- a kedvezményezett neve: Markazi Iskoláért Alapítvány
- a projekt azonosító száma EFOP-1.8.5-17-2017-00002
- a projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.12.31
- a szerződött támogatás összege: 20.000.000 Ft
- a támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalma:
A támogatás kedvezményezettje Markazi Iskoláért Alapítvány a Markazi Várvölgye Általános Iskola tanulóinak fejlesztésére irányuló projekt megvalósítására.
A projekt célja a Markazi Várvölgye Általános Iskola tanulói és szüleik egészséges táplálkozáshoz szükséges tudás és készségek megszerzésének támogatása korosztályuk számára érthető és hiteles információk nyújtásával, azon kulcskompetencia-összetevők kialakítása, fejlesztése, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához.
Hosszú távú célunk a tanulók étkezési kultúrájának javítása, egészséges étkezési szokások kialakítása, ezáltal a keringési betegségek, elhízás, cukorbetegség megelőzése, a várható élettartam illetve az egészségben eltöltött életévek számának növelése.
A projekt célcsoportja az iskola 6-14 éves korú tanulói, valamint a tanulók szülei, családtagjai.
A projektben tervezett tevékenységek komplexen, egymásra épülve, egymást erősítve segítik elérni a tervezett célokat.
Tervezett tevékenységek:
- Ismeretterjesztő programok
- Mindennapos táplálkozási szokások felmérése
- Kérdőívek kiértékelése
- Dietetikai szaktanácsadás
- Ismeretek bővítése
- Ivókút létrehozása és folyamatos biztosítása
- Szemléletformálás
- Tájékoztató napok
- Főzőversenyek szervezése
- Az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok közismert személyiségek segítségével
- Az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző eszközök használata, az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk megjelenítése
- Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés
- az étkezéshez szükséges edényzet beszerzése
- az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése az étkezőkben
- Tankert létrehozása, fenntartása és gondozása
Tankonyha létrehozása és berendezése
Gyümölcskínáló és salátabár szolgáltatás biztosítása
A projekt során előadásokat, foglalkozásokat tartunk, klubokat hozunk létre, méréseket végzünk, különböző szemléletformáló rendezvényeket valósítunk meg.
Eredmények: A köznevelésben részt vevő gyermekek mindennapos táplálkozási szokásainak felmérésébe iskolánk 124 tanulója közül 75 főt (60%) vonunk be, dietetikai szaktanácsadáson 50 fő (40%) vesz részt, 10 db ismeretterjesztő és 10 db szemléletformáló programot valósítunk meg, 2 db ivókutat hozunk létre, a programokban részt vevő személyek száma 200 fő.
A projekt hatására a résztvevők egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretei szintje, egészségtudatossága javul, növekszik elkötelezettségük az egészséges táplálkozás iránt. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a mindennapok részévé válik, hozzájárul az iskolai teljesítmény növeléséhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.
Hosszú távon egészségesebben, energetikusabban élnek a résztvevők, javul teljesítőképességük, életminőségük, egészségben eltöltött éveik száma növekszik.