Sztárszakács újra
Ezúttal Rácz Lajos főzött az iskola diákságával közösen. Nemcsak elkészítette az ínycsiklandó finomságokat, de hasznos fortélyokat, konyhai praktikákat is tanított a gyerekeknek. Az izgalmas bemutató alatt ráadásképpen mindenki meg is kóstolhatta az egyszerű, de nagyszerű fogásokat.
A szakemberek megmutatták tudásukat, kreativitásukat, ötletességüket. A gyerekek vígan fogyasztották el a közösen készített remek ételeket.
Egészségtelen és egészséges „nasik”
Ez volt a témája Bagi Éva tanárnő előadásának, melyben minden oldalról rávilágított arra, hogy a gyerekek által kedvelt édességek, chipsek gyakori fogyasztása milyen veszélyeket rejt magában; beszélt a fenti ételekben lévő leginkább veszélyes anyagról, amely a hozzászokást elősegíti, amely nem más, mint a nátrium-gutamát. Megmutatta az ellenpéldát is: lehet enni és készíteni egészséges „nasikat” is. Almachipset, házilag készített Nutellát (ezt sós rizschipsszel ették, mivel a sós íz fokozza az édes élvezeti értékét)) és fagyasztott gyümölcsből, valamint tejfölből sztívia ízesítéssel készült fagyit kóstolhattak a gyerekek.
Gasztrotábor
Helyszín: Mátra-tábor, Sástó
A tábor célja: a gyerekek ismerjék meg az egészséges étkezés lehetőségeit, az egészségtelen táplálkozás veszélyeit.
Ízelítő a programokból:
Sajtkóstolás
A program keretében a gyerekek megismerték a kecsketej jótékony hatását a szervezetre és a sajtkészítés mozzanatait. Megtudták, a különböző keménységű sajtok elkészítéséhez mennyi időre van szükség, illetve, hogy egy kilogramm sajthoz tíz liter tejre van szükség.. Megismerték a savó fogalmát és élettani hatását. Kérdések özönét tették fel, így választ kaptak arra, miért fehérebb a kecsketejből készült sajt a tehén tejéből készültnél. A programot kóstolás zárta. A sajtok mellé gyümölcsöt is kaptak, mely fokozta a sajt élvezeti értékét. Így új elemmel gazdagodott étkezési kultúrájuk.
Ismerkedés a gombákkal
Egy mindenre kiterjedő bemutató keretében megismerkedtek a gyerekek mérges és ehető gombákkal, az ősz jellegzetes ehető gombafajtáit kezükbe is foghatták, megszagolhatták, meg is kóstolhatták. Majd „gombavadászatra” indultak szakértő vezetésével a közeli erdőbe. Többen először voltak gombászni, nagyon élvezték.
Grillételek készítése
Mesterszakács irányításával pácolt csirkemell- és marhahúskockákból grillnyársakat készítettek és sütöttek a gyerekek. Ők keverték ki a salátaöntetet, melyhez édesítőszerként mézet használtak; tisztították és darabolták a saláta hozzávalóit. Az egészséges és finom ételek készítésén túl megtapasztalhatták a közös főzés örömét is. Igazi örömünnep volt! A 200 nyárs majdnem kevés volt!
Ráadásként zöldségszobrokat is faraghattak, mely segíti étkezési kultúrájuk fejlődését. Faragtak padlizsánból és répából pingvint, különböző zöldségekből rózsákat és bármit, amit ők kigondoltak. Megtanulhatták, hogy az étel látványa legalább olyan fontos, mint az íze. A szemünkkel is eszünk.
Ízelítő a mátrai betyárok életéből, mátrai étel készítése
A mátrai betyárhagyományokat egy igen szemléletes bemutató keretében ismerhették meg a tanulók. Bemutatták nekik azokat az eszközöket, melyek nélkülözhetetlenek voltak a túléléshez (tűzgyújtó, ostor, stb.); megismerték és kipróbálták a kalodát. Játékos feladatokban saját képességeiket is próbára tették: bottal „nyulat lőttek”, megmenekítették a rabolt zsákmányt. Ezek a mozgásos feladatok is hozzájárultak az egészség megőrzéséhez. Megelevenedett a régi falusi élet, melynek szerves része volt az egyszerű táplálkozás.
A bemutató után újra főzhettek a gyerekek: vadhúsból (muflon és szarvas) készítettek pörköltet. Megtudhatták, miért egészséges a vadak húsa, hiszen sokkal többet mozognak, mint karámban nevelt társaik; így húsuk zsírt alig tartalmaz. Megismerkedtek a fűszerekkel (melyet előtte meg is kóstoltak), maguk fűszerezték az ételt, és ismét megtapasztalhatták, hogy a közösen készített étel jobban ízlik. Jóízűen ették a pörköltet, nem zavarta őket a vadhús sajátos íze. Egészen biztos, hogy volt, aki még sosem evett vadból készült ételt, és az is biztos, hogy ezután nem idegenkednek tőle.
Konyhai higiénés ismeretek
Bodorné Csernyi Erzsébet élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai tanácsadó, oktató, HACCP rendszergazda volt meghívott vendégünk. Interaktív óra keretében hívta fel a gyerekek figyelmét a következő dolgok fontosságára:
a vásárlás megtervezése, bevásárlólista készítése
az ételek megfelelő előkészítése, tárolása
alapos kézmosás
Vegyszerek, környezetbarát tisztítószerek szabályos használata
Köszönjük szépen az izgalmas, a gyerekek aktív részvételével zajló tartalmas foglalkozást!
Az olasz életstílus
A születéskor várható élettartam szerinti európai listán Olaszország a 2. , Magyarország az 24. helyet foglalja el.
Főzőverseny
Összemérték szakácstudományukat a markazi diákok. Az ebédlő és a tankonyha egy hatalmas, zsibongó kavalkáddá alakult. Bár nem Michelin – csillag séfek szorgoskodtak, mégis ínycsiklandozó és és ízletes ételek készültek, melyek az utolsó morzsáig elfogytak. Az eredményhirdetésen kapott friss gyümölcsöket is mindenki nagy örömmel fogadta.
Főzőklub 2019
Iskolánk tankonyháját az idei tanévben 15 fő, 3.osztályos tanuló használhatta. A Főzőklub a következő egészséges ételeket készítette el: padlizsánkrémet, lecsót, brushettát, sütőtökös muffint, sült almát, cukkini fasírozottat, almatortát és végezetül mézes kalácsot
Életmódklub 2
Ivókút
Az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretén belül 2019. tavaszán ivókutat létesítettünk az iskolában, mely folyamatosan friss vízzel látja el a szomjas kisdiákokat.
Sztárszakács
2019. májusában a Főzőszervíz szakácsa tartott bemutatót iskolánkban. Palacsintát sütött tanulóink legnagyobb örömére, miközben bebizonyította , hogy egészséges alapanyagokból is lehet finom ételt készíteni.
A program az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretén belül valósult meg.
Menő menza pályázat – 2019/2020-as tanév
2019-ben tovább folytatódnak a programok az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretein belül.
Újabb finom ételek készülnek a főzőklubban, felhasználva a tankertben megtermelt finomságokat. Kis kuktáink néhány alapvető konyhai higiénés szabályt is meg fognak tanulni. Tanulóink tovább bővíthetik ismereteiket az egészséges életmódról meghívott előadóink segítségével. Főzőversenyeket, szakácsbemutatókat és gasztrotábort is szervezünk.
Programjainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Tankert
Tovább folytak a munkálatok a tankertben. A kis kertészek növényi támasztékokat helyeztek el, megkötözték a nagyra nőtt növényeket, gyomláltak, locsoltak majd gyönyörködtek az apró termésekben.
A programok az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretén belül valósultak meg.
Dietetikus tanácsadás
Az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretén belül számos alkalommal láthattuk vendégül iskolánkban Csitári Nikoletta dietetikust, aki egyéni és csoportos foglakozásokat is tartott tanulóinknak. Ezeken a találkozásokon a következő témákat érintették: helytelen táplálkozás következményei, egészségkockázatok, népbetegségek, elhízás, cukorbetegség, lisztérzékenység.
Egészséges életmód klub
Az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretén belül tanulóink az Egészséges életmód klub keretein belül is tovább bővíthették ismereteiket. Meghívott előadóink voltak: Rostás István (egészséges életmód és sport), Kalocsai Mária (gyógyteák), Dr. Rechtorisz László (egészséges táplálkozás) és Kis Krisztina (mézfogyasztás, méhészkedés).
Főzőklub
Az elmúlt tanévben Kovács Szilvia tanárnővel egy lelkes kis kuktákból álló csapat vette birtokba iskolánk új tankonyháját. Szorgos kezek készítettek egészséges és tápláló ételeket, melyeket a jól végzett munka után jóízűen elfogyasztottak. Íme az étlapról néhány finomság: gofri, gyümölcssaláta, gyümölcsbólé, pogácsa, szaloncukor, cihamagos mascarponés desszert eperrel, mártogatós. Már mindenki várja a folytatást!
A programok az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretén belül valósultak meg.
Rajzpályázat
Az EFOP 1.8.5-17.2017-00002 “Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában” pályázat keretén belül ismét megrendezésre került rajzversenyünk. A gyerekek szebbnél szebb alkotásokkal leptek meg minket, ezen alkotásokból ma is szép kiállítás látható iskolánkban.
Tankert
Az EFOP-1.8.5-17-2017-00002 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában költségkeretéből valósult meg a tankertünk.
Tankertünkben a talaj megfelelő előkészítése után, palántákat ültettek a gyerekek. Paprikát, több féle paradicsomot. Fűszernövényeknek is alakítottak ki egy ágyást, melybe citromfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, zsályát palántáztak.
A növények ültetése, rendszeres gondozása, kertészeti ismeretei mellett, hangsúlyt kap az egészséges életmód, az önellátás is.
Egészségfesztivál-újra!
Iskolánkban 2018. október 13-án másodszor rendeztünk egészségfesztivált. A nap ismét egy finom, egészséges reggelivel kezdődött, hogy mindenkinek jól induljon a napja.
Ezután az osztályok különböző, az életkoruknak és érdeklődésüknek megfelelő feladatokkal töltötték a következő órát. Voltak, akiknek dietetikus tartott előadást az egészséges táplálkozásról, mások a helyes fogápolásról szóló videofilmet nézhettek meg, majd ehhez kapcsolódó feladatlapot töltöttek ki. Néhány osztály az egészséges életmódról beszélgetett és játékos feladatokat oldott meg, a nagyok pedig különböző, magas cukor és energiatartalmú élelmiszerek összetételét számolták és összehasonlították saját napi energiafogyasztásukkal.
9 órakor megérkeztek várva-várt vendégeink is: Kovács Ramóna és Nagy Dániel. A fiatalok körében jól ismert és nagyon kedvelt személyi edzők és testnevelő tanárok egy kis reggeli tornával átmozgatták a gyerekeket a napsütötte udvaron. Majd Simon Botond hetedik osztályos tanuló vezetésével egy rövid beszélgetésen faggattuk vendégeinket. Majd eljött a nap legizgalmasabb része: a hatodikosok, osztályfőnökük Vágó Viktor tanár úr segítségével megépítették az első markazi Ninja Warrior pályát, ahol minden bátor ninja jelölt kipróbálhatta bátorságát és rátermettségét. Ramóna és Dani mindenkit végig lelkesítettek és buzdítottak a siker érdekében. A ninja próbára való várakozás sem volt unalmas, hiszen közben néhányan zöldség-gyümölcs szobrot alkottak, még mások elkészítették okos-tányérjukat, szókeresőztek, bekötött szemmel asztalt terítettek, valamint egészséges és egészségtelen ételeket csoportosítottak. Bátor jelentkezők szűrővizsgálatokon vettek részt. A lányok Nagy Anita kozmetikussal beszélgettek arról hogyan kell ennünk ahhoz, hogy szépek legyünk. A nap befejezéseként a Black Jam táncegyüttes hip hop táncosai szórakoztatták fantasztikus produkciójukkal a közönséget. Az eseményt követő, spontán közvélemény kutatáson a gyerekek a napot egy tízes skálán 10 pontosra értékelték.
Egészségfesztivál
A Markazi Várvölgye Általános Iskolában 2018. április 21-én először rendeztünk egészségfesztivált, melyen igyekeztünk a legkülönbözőbb formában népszerűsíteni az egészséges életmódot és táplálkozást. A nap egy finom, egészséges reggeli elfogyasztásával kezdődött, Főzőszervíz Kft. jóvoltából. Az osztályfőnökök reggelizés közben megbeszélték a gyerekekkel, hogy miért egészséges és mégis tápláló ez az összeállítás.
Dr. Rechtorisz László előadása során az elhízásról és annak egészségünkre gyakorolt káros következményeiről beszélt. A doktor úr egész nap a gyerekek, felnőttek rendelkezésére állt és különböző egészségügyi vizsgálatokat végzett az ideiglenesen berendezett rendelőjében. A bátor jelentkezőkön vérnyomásmérést, vércukorszint ellenőrzést és testtömeg-index meghatározást végzett. Az érdeklődők szemészeti szűrővizsgálaton is részt vehettek.
A testmozgást Katus Attila, világ- és Európa-bajnok sportoló aerobik órájával és a gyöngyösi Dream Team Cheerleaders csapatának akrobatikus elemekkel tarkított, lélegzetelállító bemutatójával népszerűsítettük. A sikeres edző hasznos életmódtanácsokkal is ellátta a gyerekeket. A programok közötti időszakokban az osztályfőnökök játékos feladatokkal, vetélkedőkkel, mesékkel, kézműves foglalkozásokkal, zöldségkóstolással, filmnézéssel folytatták a programot. A szülők meghallgathatták Dr Taskó Tünde pszichológus kamaszkorról szóló előadását. A sok gyakorlati tanáccsal, vidám történetekkel fűszerezett előadás után mindenki érezhette: „Nem vagyok egyedül!”. Ezen a napon az iskolában egészen biztos, hogy senki nem unatkozott, sőt mindenki élményekkel és hasznos tanácsokkal, ötletekkel feltöltődve tért haza.
Egészségfesztivál az EFOP-1.8.5-17-2017-00002 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Markazi Várvölgye Általános Iskolában költségkeretéből valósult meg.