Az Aktív Iskola hálózat tagjaként, a markazi iskolában a március 18-22-i hét az egészséges táplálkozás jegyében telt, hisz csatlakoztunk az országos „Egészséges táplálkozás hete az iskolában” kampányhoz, melyen minden tanuló és pedagógus részt vett. Ezen a héten több tanórán és délutáni foglalkozáson is több projekt szólt arról, hogyan érdemes táplálkoznunk, továbbá melyek azok az ételek, italok, adalékanyagok, melyek szervezetünk számára károsak?

A 3-4. osztályban meghívásunkat elfogadva Kovács Éva helyi védőnő tartott a 3. és 4. osztályosoknak interaktív előadást a személyi higiénéről, annak fontosságáról, a fogak megfelelő ápolásáról.

Az 5-6. osztály tanulói gyümölcssalátát készítettek a tankonyhában. Mindenki  kivette a részét. Volt, aki a hámozásban, pucolásban segített, mások a felvágásban. A közös munka “gyümölcse” mindenkinek nagyon ízlett. Az elmosogatás és elpakolás már lassabban ment, mint az evés, de senki keze nem maradt szárazon.

Az egészség hete alkalmából az 5. és a 6. osztály közösen meghallgatta Kovács Éva védőnő előadását. Az előadás témája: az ember számára szükséges tápanyagok, vitaminok és hogy ezek mely élelmiszerekben találhatóak meg. Az előadás után a tanulók közösen összeraktak egy “okostányért”  ami azt jelenti, hogy egy tányéron elhelyezzük a napi szükséges ételeket amik hozzájárulnak az egészséges étkezéshez. Az óra zárásaként pedig megtekintettünk közismert inni és ennivalókat, hogy melyikben hány darab kockacukornyi cukor található. Ez a gyerekek számára a legérdekesebb része volt az órának. Ezután pedig mindenki kitöltött egy tesztet az órán megbeszéltek alapján.

A 6-7. osztállyal több órán téma volt a vízfogyasztás fontossága a héten, majd közösen plakátokat készítettünk és poháralátéteket, melyeknek az üzenete, hogy elsősorban vizet és ne cukros italokat igyanak a tanulók. Az elkészült művekkel a folyosót és az ebédlőt díszítették fel.

A 8. osztályos tanulók az egészséges életmód – egészséges táplálkozás kapcsán angol órán ételpiramist készítettek. Az eddigi tudásunkat kiegészítve új szavakkal , az ételek neveivel ételcsoportokkal, tettük színessé a munkánkat, miközben a munkafolyamatok nevei is elhangoztak angolul.

A hét zárásaként március 22-én, a víz világnapján az udvaron 7-8. osztállyal a  ’vízbárban’ kialakítottunk egy bárpultot, ahol vízalapú, narancs és citromkarikákkal ízesített, cukormentes „koktélokat” kevertünk a gyerekeknek. Dekorációként a korábban elkészített díszeket, a vízfogyasztást népszerűsítő poszterek is kihelyeztük. Az alsós tanulóknak még egy kis ügyességi feladatra, vízzel megtöltött PET palack dobálásra (bottle flip challenge) is volt lehetőségük az udvaron.